Är det dyrt att studera

När det kommer till studier på högre nivå är det fler och fler som känner en klump i magen att detta kommer att bli en lång och dyr resa. För dessa gäller det att tänka om.

Ja, när det kommer till sina studier ska man inte låta sig gå under av onda tankar man har om sig själv eller om ens plånbok är ihålig. Nu när Regeringen ändrar sig angående sänkt studiebidrag med 300 kronor för bidragsdelen kan många pusta ut. Men för många känns det ändå som att leva på existensminimum, en känsla som inte är så lockande när man behöver lugn för att lyckas koppla av och fokusera på studierna. Men det finns mycket tips och trix för att få till en fantastisk studietid.

Några tips på vägen

Alla tips man kan komma över är bra. Men det handlar om att man är villig att göra en förändring i sitt liv. Som att byta ut sin stora dyra latte mot vanligt bryggkaffe man har med sig i en termos. Bara där kan du spara tusentals kronor varje månad. På Bluesteps hemsida kan du även ta lite mindre och enklare lån för att få en bra start på terminen med bra kurslitteratur eller hjälp med hyran. När du tar ett lån är det viktigt att du ser det som en investering då du kommer kunna betala tillbaka sen när du avslutat dina studier och det kan även resultera i att du studerar lite hårdare för att det ska bli så bra som möjligt. Ett annat bra tips för att komma ner i kostnader eller för att få ett drägligt liv är att laga storkok och ha med sig matlådor. Kommer du in i den vanan har du mycket pengar att spara in.

Så, visst, du kommer med största sannolikhet inte att bli miljonär under din studietid. Men med rätt tankekraft och upplägg så kommer din studietid inte bli allt för dyr och vem vet var du kommer sluta i framtiden.