Att klara ekonomin när man studerar

Är det dyrt att studera? Frågar vi oss i ett inlägg här, och menar på att ja – det är dyrt att studera. Och det oavsett vad man studerar och var man studerar. Med CSN kan du få in en summa som gör att man kan betala hyra och köpa mat, viss del är bidrag och en viss del är lån. Dessutom kan du ju jobba – men inte för mycket, då kan bidrag och lån dras in. Det är dyrt att studera, men vi måste göra det. Annars kommer vi aldrig kunna utvecklas, och det är svårt att klara framtiden om vi inte studerar och utbildar våra unga.

Lättare med sommarjobb

För att klara av att leva på bidrag och lån när man studerar, kan det vara en god idé att ha ett svenska-pengar litensommarjobb. Då kan man få ihop en större buffert när det nalkas studier igen till hösten. Ett sommarjobb kan vara allt från att arbeta på en mataffär som till exempelvis Ica till att arbeta på kontor. Men det är så klart inte alltid jättelätt att hitta sommarjobb. I en artikel här skriver man dessutom att det är en stor skillnad på antal sommarjobb beroende på var man bor.  Man skriver till exempel att det bara i Sörmlands län är en skillnad från sommarjobb i Katrineholm till Strängnäs.

Det bästa man kan göra när det är få sommarjobb är att fortsätta försöka tills man får ett jobb. Det kan verka jobbigt, och näst intill omöjligt ibland – men den som inte ger sig är den som tillslut vinner. Det du kan göra om det är riktigt akut är att kolla runt bland nära; familj och vänner, för att se om de behöver hjälp med någonting speciellt. Det finns nästan alltid någonting som behövs göra, men som man sällan tar tag i, från att klippa gräs till att sortera diverse papper.