Att läsa utomlands lockar

I dag skriver vi om att studera utomlands och de ekonomiska bekymmer man då kan stöta på. Vi skriver även om läkarlinjen, en utbildning allt fler väljer att läsa utomlands.

 

Det är populärt att som student studera eller en två terminer vid ett universitet utomlands, i Europa någonstans eller vid ett college i exempelvis USA och Australien. Detta är ett minne för livet för många och för att göra resan ännu lite mer speciell kan det vara bra att ha sparade pengar så resande och upplevelser inte gås om miste. Långivaren Meddelandelan.se lånar snabbt och enkelt ut pengar, om det kanske nu är så att man inte hunnit jobba ihop den exakta summan som man vill ta med sig.

Fler platser utomland än hemma

I Dagens Nyheter kan vi läsa om hur allt fler studerar till läkare utomlands. Det land som står högst i kurs är Polen, dit många svenskar reser för att i febookStackm år utbilda sig till detta statusbringande yrke. Mer än en fjärdedel av läkarstudenterna studerar utomlands och anledningen till detta är till största del beroende på att det är så svårt att komma in på den svenska läkarutbildningen. Samtidigt som många vill utbilda sig till läkare är det som sagt både ont om platser samt stor efterfrågan på denna yrkesgrupp. Nu ligger det förslag om att förändra läkarutbildningen ute och i det skulle AT-tjänstgöringen tas bort och istället ersättas med en tolfte termin, för att studenterna ska få sin legitimation direkt och kunna börja specialisera sig mot de områden där brist råder snabbare.

I Svenska Dagbladet kan vi vidare läsa om hur det kanske i framtiden blir svårare att studera utomlands, i fall nya regler angående studiemedel slår till på ett olyckligt sätt. Bland annat visar det sig att studenter som studerar på plats i USA får låna en mindre summa pengar per månad än förut, hela 20 procent mindre, samtidigt som USA har blivit ett dyrare land att leva i växelkursmässigt.