Bästa pluggtipsen för dig som är student

Visst ser i stort sett alla studenter fram emot en examen och goda resultat på tentor och prov men vägen dit är inte alltid spikrak och det krävs både fokus och ihärdigt pluggande för att nå sina mål. Därför kan det vara värt att organisera sig så mycket det går och hitta smarta lösningar som gör studierna och läsandet mindre stressfyllt och trist.

För att maxa sitt liv som student och få tid över till andra roliga saker som kommer att bli minnen för livet, är det bra om man hittar en metod för bättre koncentration för att få ut så mycket som möjligt av informationen i böckerna. Här följer några grymma pluggtips som går stick i stäv med studentlivet.

Gardera dig inför tentorna

Det är inte bara sömn och bra kost som kan vara avgörande för hur tentornas resultat kommer att se ut. Alla vet förmodligen att man inte ska ränna ute till sent om kvällarna innan en kommande tenta, lika lite som man ska dricka en massa alkohol eller göra slut på ett förhållande dagarna innan proven. Låt dig guidas med vänskapliga råd om hur du läser bäst inför studenten eller sluttentorna.

  1. Att ha så mycket information som möjligt är ett mycket bra knep för att stimulera huvudknoppen. Anteckna på lektionerna eller sammanfatta kapitlen i en viktig lärobok så slipper du läsa igenom allt en gång till. Gillar du inte att anteckna – spela in föreläsningen!
  2. Försök att sätta upp ett tidsschema så att du inte (som många andra) råpluggar den sista veckan och lever på kaffe och pasta. Detta kan bli för mycket för hjärnan och till sist glömmer du mer än vad du tar in.
  3. Försök komma över en gammal tenta genom att fråga lärare eller elever från övre årskurs om hjälp. Att läsa en gammal tenta är ju inte fusk så varför inte få lite tips och råd inför detta års prov?
  4. Stäng av mobilen när du pluggar och låt Facebook eller andra sociala medier vänta tills dagen därpå. Vill du ”pluggchatta” med en kompis och samtidigt dela era pluggtimmar via telefon eller Skype, så stäng åtminstone av de appar som inte behövs för stunden.

Att undvika

Här följer några saker som man bör undvika innan tentan.

  • Skaffa inga kärleksproblem
  • Ät inte för mycket snabbmat
  • Plugga aldrig i en miljö du inte känner dig bekväm i