Berika studietiden med en retorikkurs för framtiden

Studietiden är ett enda stort party även on det ingår mycket pluggande också. Det är tiden då du ska förbereda dig för framtiden och det hårda yrkeslivet och allt vad det innebär. Många förbiser vikten av att lära sig god retorik när de går på universitetet, men faktum är att nästan alla yrkeskategorier kräver att du talar inför folk då och då. Därför är det bra att lära sig grunderna i god talarfason för att göra bättre ifrån dig på ditt framtida arbete.

När du anlitar proffsiga talare från exempelvis https://www.speakersandfriends.se så är det lätt att bli imponerad av deras talarkonst. Men genom att förbereda dig i talarstolen redan på universitetet så kan du komma långt. Varför inte boka in en talare från Speakers & Friends på högskolan och låta eleverna få mer kunskap?

två talareKonsten att tala inför folk

Vissa älskar att stå i centrum medan andra blir ångestladdade vid blotta tanken på det. Men hur det än är behövs alltid talare för att kanske presentera ett nytt projekt, visa statistik eller lära ut ett och annat till kollegor eller ledningsgrupp. Den som tar på sig rollen att tala inför folk kan bli mer eller mindre nervös, vilket är helt naturligt.

Att tänka på vid talarskräck

Även om det är svårt att ställa sig upp inför människor och prata så finns det knep att ta till, vilket en retorikkurs ofta visar på.

  • Börja i mindre grupper och utöka att tala inför fler
  • Titta på alla i publiken men använd dig gärna av ett eller två vänliga ansikten som vet att du är nervös
  • Undvik att pilla på pennor eller något annat som tar uppmärksamheten från din presentation

Bara 30 % av det du säger registreras

Det en föreläsare säger registreras till enbart 30 % av lyssnarna. Allt det du säger kommer därför inte att etsa sig in i minnet hos folk. Därför är det bra om du utökar med bilder då bilder enklare gör sig påminda. Bilder är också bra eftersom de tar blickarna till sig och slutar fokusera på dig och ditt ansikte. Du själv kanske tror att om du gör bort dig eller stammar en smula, kommer folk att komma ihåg det i all tid och evighet men så är absolut inte fallet!