Den sociala studenten

Vi har skrivit väldigt mycket om olika spartips och liknande, och även en hel del om studieteknik som ska hjälpa dig på vägen till att få det där rätta svaret på tentan och ett gott betyg. Men det är en sak vi inte riktigt har diskuterat, och det är den andra aspekten av att plugga: nämligen den sociala!

Glada studenterStudietiden är inte bara den tid av livet där vi förmodligen är som fattigast och där vi tar in som mest information, det är även den tid där vi binder nya kontakter, utökar vårt nätverk och skaffar oss vänner för livet. Det som är så bra med studietiden är att man har mycket att göra, men man har fortfarande gott om tid till att engagera sig i olika föreningar och umgås med människor på ett väldigt socialt sätt. De kontakter du skapar på högskola och universitet är förmodligen de viktigaste kontakter du kommer ha under ditt kommande liv, eftersom detta är de personer som kommer gå ut i arbetslivet samtidigt som du. Så, vad ska man göra för att på bästa sätt få ut så mycket som möjligt av den sociala tårtbiten när man studerar?

  • Var öppen och trevlig, ett otrevligt bemötande kan kosta dig ett jobb i framtiden. Det är inte bara i filmer som en tidigare nemesis kan sätta krokben för din karriär, utan sådant händer också i verkliga livet. Så se därför till att vara öppen och generös mot de i din omgivning.
  • Även när du måste göra något som inte är så socialt, som att stenhårt plugga, kan du vara social. Bjud in dina kamrater till en tentapluggning där ni sitter tillsammans och tar hjälp av varandras kunskaper i stället för att isolera dig fram till tentan.
  • Engagera dig i olika studentföreningar! Det finns mycket att välja mellan, och kanske kan du sitta i en festkommitté eller vara en av de som anordnar nästa spex eller den som välkomnar nya elever till skolan.

Det finns många sätt att vara social och bygga kontakter, det här är några av de sätt som finns! Ta vara på dina studieår och ha så kul som möjligt och var snäll mot de du möter – det kommer löna sig i det långa loppet.