Det första viktiga beslutet

 

Vi har tidigare skrivit om vad som händer efter gymnasiet, och hur man ska göra för att välja vad man ska göra under den närmsta framtiden. Vidareutbildning, arbete eller resa är vad som står på menyn och nog för att det inte är ett lätt val, så är det nog ett ännu svårare val som görs några år tidigare innan studenten.

Vägen till rätt gymnasium

För innan du kan ta studenten, och lämna gymnasiet, måste du självklart lämna grundskolan och välja vilken väg framtiden ska innebära. Det är ett otroligt stort beslut att välja gymnasie och inriktining, och välj

er du fel kan det bli omständigt och jobbigt. Många är det som för första gången lämnar sin hemort för att studera en bit bort efter högstadiet, och det är inte alla som är förberedda på vad det innebär. Kanske får man inte vänner lika lätt som man trodde att man skulle, och kanske visar det sig att det ämne man valde som inriktning inte riktigt passade. Bäst är det att vara så säker som möjligt (sen kan det alltid bli fel, sånt är livet helt enkelt) när man gör sitt val. Att besöka skolan, prata med lärarna och kanske de äldre eleverna innan man bestämmer sig är smart och kan leda till att beslutet blir lättare när du väl ska välja. Sen handlar det ju också om att komma in på den skola man söker till. Betygen måste vara tillräckliga, och om en vill gå på en estetisk linje tillkommer också vanligen inträdesprov. Viktigt är det att vara förberedd på dessa och inte slänga bort det som trams. Det kan vara tungt och ansträngande när det kommer till att välja gymnasium, och det är det första stora beslut många tar i sitt liv. Försök stå stabilt när du gör ditt val och var inte rädd för att fråga om hjälp.