Föreläsningar på och utanför högskolan

En föreläsning behöver inte hållas på en högskola. Det hålls dagligen föreläsningar i många olika sammanhang runt om i Sverige. Inramningen kan variera: det kan vara på en arbetsplats, en gymnasieskola, en hembygdsgård eller på ett studieförbund. Samtliga former av föreläsningar har dock ett eller flera av följande syften: att informera, inspirera eller förklara. Ofta har föreläsningen samtliga av dessa tre.

Föreläsningar av idrottare

Ett av de områden där föreläsningar är vanligast, och där det finns en stor efterfrågan på inspirerande och underhållande föreläsare, är idrottsvärlden. När idrottsstjärnor eller tränare ger en föreläsning är intresset ofta stort. Sundsvalls tidning berättar om när ett flertal idrottsprofiler besökte Sundsvall, vilket blev en succé:

Och det blev två av fotboll fullspäckade dagar. Mestadels med talangutveckling och framtidens fotboll i fokus.
Debatter, föreläsningar och praktiska övningar, där såväl SDFF:s tjejer, ett antal giffare och IFK Timrås division IV-gäng agerade övningsgrupper inför välfyllda läktare.
De stora dragplåstren var Thomas Dennerby och Tony Gustavsson.

Föreläsare för idrottare

De som varit, eller fortfarande är, verksamma inom idrottsvärlden är flitigt anlitade som föreläsare även i andra sammanhang, för att tala om inspiration och motivation. Konstigt nog har det inte blivit lika vanligt att talare från andra områden bjuds in för att föreläsa för idrottare. Förhoppningsvis kommer detta dock att förändras. Den som gjort sig ett namn inom näringslivet eller i en ideell organisation kan nämligen ha minst lika mycket att dela med sig av som en idrottare, och det i ämnen som idrottaren har nytta av för att utvecklas vidare och nå nya resultat. Resultat är det nämligen fler än bara idrottare som är intresserade av.