Investera i Bitcoin som student?

Bitcoin är en digital valuta som det senaste året har fluktuerat kraftigt i värde. Man kan då fråga sig om det är en lämplig investering för studenter: Går det att köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt, leva på nudlar ena månaden och kobebiff nästa?

Om du hänger med i informationsflödet, vilket de flesta studenter gör, har du säkert lagt märke till att den digitala valutan Bitcoin har ökat kraftigt i värde det senaste året, för att sedan sjunka, öka igen, och så vidare. Toppen under år 2017 låg på strax under 20 000 dollar, men i mellandagarna noterades en kurs på 13 500 dollar, skriver DI.

Att köpa Bitcoins är inte svårt; klicka här för att läsa om hur du går till väga. Mer information finns också i den här videon.

En smart investering?

Bitcoins i molnetDäremot är frågan om det är smart att investera i Bitcoin när man pluggar. När man är student har man för det mesta en stabil men låg inkomst, i form av studielån och studiebidrag. Många jobbar också extra, men ett typiskt studentextrajobb ger ganska ojämna inkomster.

Om du är en av de som åtminstone vissa månader får pengar över från studiemedlet, då kan det vara en bra idé att lägga en del av dessa pengar i en Bitcoin-portfölj. Tänk på att risken är hög, och att många länder väljer att på olika sätt lagstifta mot Bitcoin. Anna Felländer, digitaliseringsekonom vid Handelshögskolan i Stockholm, säger till Svenska Dagbladet att det framför allt är i länder där medborgarna har lågt förtroende för den egna valutan som myndigheterna är bekymrade över Bitcoin.

En av de som varit skeptisk mot Bitcoin, men ändrat sig, är Jamie Dimon, vd för JP Morgan. Han kallade de som handlade med Bitcoin dumma, och valutan en bluff, men har sedan dess sagt i en intervju att han ångrar vad han sa.