Läsa ekonomi – vad är utbildningen värd?

Tusentals svenska ungdomar läser ekonomiprogrammet på gymnasiet, och många av dem är sannolikt intresserade av att fortsätta sina ekonomistudier på eftergymnasial nivå. Men vilka incitament finns det att läsa till ekonom? Hur ser utbildningen – och framtiden efter att den avslutats – ut?

Har du ett gott räknehuvud? Då är kanske en karriär som ekonom rätt för dig. Om du vill ha en utbildning som ger dig god förmåga att konkurrera på arbetsmarknaden – läs mer här. Idag är tyvärr färre och färre elever som går direkt från studier på gymnasiet till studier på högskola. Med andra ord kan du få en stor fördel framför dina jämnåriga genom att tidigt prioritera en utbildning som ger dig möjlighet att ta mer kvalificerade jobb. Unna dig själv ett försprång i jakten på drömjobbet.

Men vilken utbildning krävs för att jobba som ekonom? Det beror på vad du vill ha för typ av titel och arbetsuppgifter – för att arbete som ekonom krävs i regel en treårig kandidatexamen (eller motsvarande yrkeshögskoleutbildning), och för att bli civilekonom – en avancerad yrkesexamen – krävs 4 års studier. Vissa ekonomiutbildningar riktar sig mot specifika arbetsfält – till exempel finans, vård, eller kultur. Då får eleverna lära sig vilka ekonomiska förutsättningar som råder inom branschen.

Det kan kännas kul att få kombinera ekonomistudierna med något annat man tycker är intressant – men det är samtidigt inte fel att ha en bred grund att stå på, så att det blir möjligt att söka många olika typer av ekonomjobb. Du kommer också få välja huruvida du vill rikta in dig mot nationalekonomi eller företagsekonomi – beroende på om du vill jobba med statsfinanser, eller inom den privata sektorn. Att hitta rätt utbildning kan därför vara en utmaning.

Ekonom – ett jobb med goda framtidsutsikter

Varannan ekonomistudent har erbjudanden om jobb innan utbildning är avslutad. Ingångslönen är relativt hög för en treårig utbildning – ofta över 30.000 kr – och möjligheterna att göra karriär och klättra till chefspositioner är ofta god. Därför är en utbildning i ekonomi ett utmärkt val för den som vill ha framtiden säkrad.

Om du vill höra mer om hur det är att läsa ekonomi kan du se på videon nedan, från SACO:s seminarium på studentmässan: