Plugga effektivt i höst

Trots goda intentioner och hög motivation är det lätt att tappa fokus och göra allt annat än att fördjupa sig i kurslitteraturen. Hör du också till dem som lätt fastnar i sociala medier eller börjar storstäda hemmet när du borde tentaplugga? Här kommer några tips på hur du kan plugga på ett effektivt sätt och få mer gjort på mindre tid.

Med hjälp av en helt vanlig klocka och några smarta knep kan du få studierna att flyta på smidigare. Med en aktuell Ur och penn rabattkod hittar du en klocka till ett studentvänligt pris. Det spelar ingen roll om du väljer ett armbandsur, en väggklocka eller en väckarklocka. Det viktiga är att den har en tydlig urtavla eller digitala siffror, så att du ser tiden även om du bara tittar till lite snabbt.

Pomodorotekniken

Har du hört talas om pomodoro, en teknik som uppfanns av en slump på 80-talet av en italienare? Den går ut på att studierna delas upp i kortare perioder, så kallade pomodoros, om vardera 25 minuter med fem minuters paus mellan. De 25 minuterna blir det lättare att studera effektivt, eftersom du vet att det ”bara” är en kort stund och att du sedan har en rast.

Din egen tidsteknik

När du har provat pomodoro ett tag, kanske du känner att 25 minuter inte är det tidsspann som passar dig bäst. Kanske är det så att när du väl fått flow i studerandet är 25 minuter alldeles för lite och du vill inte alls avbryta för en paus. Om du är en sådan som har svårt att komma igång, snarare än att du tappar fokus efter en stund, kan du prova tekniken ”bara fem minuter”. Det är ett sätt att lura dig själv att börja studera, genom att säga att du bara ska läsa i fem minuter. Innan du vet ordet av har det gått en timme. Ett bra sätt att läsa effektivt är att ägna de sista fem minuterna av varje pass åt att repetera vad du precis har lärt dig.

Hitta din rytm

Det finns två myter: att man är mest effektiv på morgonen och att studenter läser hela natten inför en tenta. Inget av det behöver stämma för dig. Hitta den tid på dygnet då du själv är som mest effektiv och se till att det blir din studietid.