Spara smart i vardagen som student

Det är viktigt att vara ekonomisk, även om det låter torrt och tråkigt. Men det lönar sig, bokstavligen. Vad ska man tänka på för att spara så mycket pengar som möjligt i vardagen?

coins-currency-investment-insuranceI ett tidigare inlägg skrev vi om hur du kan bli rik på ett hållbart sparande, idag skriver vi i stället om de spartips som kan hjälpa dig att spara ihop pengar på banken. Det behöver nämligen inte vara svårt att spara, däremot är det roligt, inte minst när man fått ihop en bra summa, särskilt om du är en student som i framtiden vill köpa dig en bostad.

Det första tipset är kanske det självklaraste av alla, men ändock, betala alla dina räkningar i tid. Om du gör det slipper du påminnelseavgifter som i slutänden kan bli riktigt dyra men framförallt är de onödiga. Andra goda råd är att välja lägre avgifter på dina fonder, om du har sådana. Betala inte dyra avgifter helt i onödan på allt från pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar och mera. Avgifterna ihopräknade på flera år blir tillslut en riktigt rejäl summa, som du hade kunnat ha på sparkontot i stället för i bankens stora ficka.

Ekonomiska studenter är bättre redo för framtiden

Som student är det viktigt att vara extra ekonomisk, dels har du väldigt lite att röra dig med och sedan kan det vara bra att tänka på framtiden och investera i en bostad som stiger i värde. Se till att gå och cykla i stället för att ta kollektivtrafiken eller till och med bil. Det är inte bara bra för plånkan och sparkontot, det är dessutom väldigt nyttigt för din kropp. Om du nu måste ta bil, samåk men någon som bor i närheten, då delar ni upp kostnaderna mellan er och det blir väldigt mycket billigare. Andra spartips från en artikel i tidningen Göteborgs-Posten är det som följer:

 

  • Rensa i förråden och sälj på loppis. Du har säkert mer än du tror som ligger och skräpar
  • Om du behöver ha bil, köp en som är några år gammal. Då är det mesta av värdeminskningen avklarad men reparationsbehovet ändå inte stort
  • Underhåll och sköt om dina saker. Väntar du för länge så kostar det väldigt mycket mer att få dem i skick igen. Risken är att du måste slänga och köpa nytt
  • Mathandla när du är mätt, gör matlådor av middagsresterna och småät inte en massa skräp som bara kostar dig pengar
  • Jämför elbolagens priser och byt till ett billigare bolag om du inte är nöjd