Vad som händer efter gymnasiet

När man går ut sitt sista gymnasieår börjar valfriheten i livet, valfriheten att välja vad man vill göra. Vissa vill börja med att plugga vidare på högskolan, medan andra anser det vara viktigare att få arbetslivserfarenhet. I vissa fall blir det mer positivt med att man går vidare direkt till högskolan, eftersom man då kan få den utbildning som man vill ha på direkten och blir då inne i skolsystemet på en gång, medan det å andra sidan kan vara vettigt att ta en skolpaus efter nästan tolv års hårt pluggande för godkända betyg. Oavsett hur man gör kommer man kunna få ut något av det.

Det sista året på gymnasiet är ett rent avgörande år för en gymnasieelev. Det handlar delvis om att förbereda sig för att lämna skolan genom att bl.a. köpa studentmössa, men också att man ska göra klart allting i skolan med förhoppningen att gå ut med minst godkänt i alla ämnen. Det är också under det tredje året som man antagligen börjar mogna framtidsplaner och bestämmer sig för vad man ska göra. Det som är viktigt att komma ihåg är att man nu blir myndig och därmed bestämmer själv över sitt liv. För många innebär det också att man flyttar hemifrån, exempelvis till en annan stad för att där plugga vidare till hösten, något som blivit populärare med åren.

I fjol sjönk antalet som ville läsa på högskola och universitet. Men i år är de fem procent fler, visar Högskoleverkets färska uppgifter.

Plugga vs. Arbeta

Vad ska man då göra efter gymnasiet? Börjar man plugga omgående får man åtminstone någon slags erfarenhet som efter studierna kan leda till ett bättre arbete. Börjar man istället arbeta får man sätta sig in i arbetslivet och den typen av erfarenhet, men kanske att man inte hittar sitt drömjobb på en gång. Det man måste veta om är att man måste få någon slags inkomst, eftersom man inte längre kan leva på sina föräldrar. Många föräldrar ställer dessutom krav på sina barn att betala hyra så länge man bor hemma. Som ung kan det vara svårt att veta vad man ska göra i framtiden. Att försöka göra en någorlunda plan är därför inte fel.